Contactati-ne!
0769-31-03-22
0765-11-33-22

Albastra de Rusia - Russian Blue

Anunturi

Originile rasei Albastra de Rusia

                   Originile rasei sunt controversate. Unii cred ca a fost introdusa in Anglia in jurul anului 1860, de catre marinarii veniti din Arhanghelsk, de unde si numele de "Pisica de Arhanghelsk" care i-a fost atribuit, si cel de  Albastra de Rusia,  care este numele oficial al rasei astazi.
De fapt, aceasta pisica ar fi fost mai degraba originara din bazinul mediteranean. Are poate un stramos cu rasa Chartreaux? Aceasta a doua ipoteza a facut ca rasa  Albastra de Rusia  sa fie numita un timp "pisica malteza" si, de asemenea "pisica spaniola albastra".
                   Crescatorii britanici sunt cei care au facut selectia si au precizat rasa. In Franta, aceasta pisica a fost expusa pentru prima data in 1925, sub numele de "pisica malteza". Dar in al Doilea Razboi Mondial a stopat inmultirea, si rasa a disparut aproape complet. Imediat dupa razboi, scandinavii si britanicii au transformat rasa, cand au imperecheat  Albastra de Rusia  cu pisica siameza; animalul a pierdut culoarea de smarald a ochilor si si-a insusit influente orientale. In sfarsit, dupa 1965, s-a revenit la o rasa mai pura. In Franta, cativa crescatori se intereseaza de rasa.  Albastra de Rusia  este mai raspandita in Statele Unite unde a fost importata, la inceputul secolului. De fapt, cresterea rasei  Albastra de Rusia  intampina mai multe greutati. In primul rand, rasa fiind putin numeroasa, exista riscul inrudirii. Apoi,  Albastra de Rusia  e concurata de Chartreaux si britanica albastra. In sfarsit, la varsta apta vanzarii, pisoii nu au un aspect foarte spectaculos, deoarece culoarea verde a ochilor, care constituie atractia majora a rasei, nu se fixeaza decat tarziu.

Standardul rasei  Albastra de Rusia 

                   Aceasta pisica cu corpul zvelt si gratios prezinta o osatura medie. Labele sunt alungite, picioarele mici si ovale. Coada este destul de lunga si subtire.
Capul, cu craniul plat, e mic si cuneiform.
Fruntea si nasul sunt drepte si formeaza un unghi, insa nu putem vorbi de stop.
Ochii, usor rotunjiti, sunt departati.
Cat despre urechi, mari si ascutite, late la baza si bine ridicate, au o piele fina si transparente si sunt aproape lipsite de par in interior.
Blana e scurta, deasa si foarte fina in acelasi timp, supla si matasoasa; e dublata, ceea ce ii ofera un aspect un pic zbarlit si mai ales o stralucire argintie, caracteristica rasei. Culoarea e uniforma, albastra-gri, argintie spre varf pe firele de protectie, ceea ce ii da un aspect stralucitor. Blana sa deasa, densa, lanoasa si gri-albastra este unica la pisici.
Culoarea ochilor constituie o alta trasatura spectaculoasa a rasei: ea trebuie sa fie verde smarald, cat mai intens. Acesta caracteristica o distinge clar de rasa Chartreaux.
Exista, de asemenea, o varietate ruseasca neagra si una alba.

Caracterul rasei Albastra de Rusia 

               Albastra de Rusia  e sportiva, plina de viata si supla. Este foarte independentasi nu ii place sa fie deranjata din obiceiurile sale. Este o pisica autoritara, cu o lovitura rapida de laba. Nu ii plac deloc strainii, dar e animalul unui singur stapan cu care se poarta foarte tandru.
Discreta, aceasta pisica miauna foarte putin si pe un ton plangacios.
Sedentarismul si buna adaptare la viata de apartament constituie o calitate de necontestat a rasei  Albastra de Rusia.

Defecte ale rasei Albastra de Rusia 

              Albastra de Rusia  trebuie sa se diferentieze prin forma sa de rasele Chartreaux, britanica si siameza. Corpul masiv si capul patrat sau tipic siamez constituie deci defecte. Sunt defecte: petele albe, zonele tarcate si orice urma de culoare galbena la ochi.
Standardul precizeaza ca anomaliile la nivelul cozii ( coada "innodata" ) si un numar anormal de degete duc la descalificare. 
Va recomandam
Oferta speciala
British Shorthair de vanzare, motanei si pisicute
Vezi anunt
Oferta speciala
Chartreaux de vanzare, motanei si pisicute
Vezi anunt